Σελίδες

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Ποιος ήταν ο Καλλικράτης;

Στην Ελλάδα σήμερα ισχύει ο νέος διοικητικός διαχωρισμός. Και επειδή υπάρχει η "συνήθεια" να δίνονται ονόματα σπουδαίων ανθρώπων σε μεγαλεπήβολα σχέδια, οι υπεύθυνοι ονόμασαν αυτό το διαχωρισμό "σχέδιο Καλλικράτης" (ο προηγούμενος διαχωρισμός ονομαζόταν "Καποδίστριας").

Σύμφωνα με το σχέδιο που ισχύει από τον Ιανουάριο του 2011, η χώρα διαχωρίζεται σε 13 Περιφέρειες. Με τη σειρά της κάθε Περιφέρεια χωρίζεται σε μικρότερα τμήματα, τις Περιφερειακές Ενότητες (73 συνολικά) κι αυτές σε ακόμα μικρότερα τμήματα, τους Δήμους (325 συνολικά).

Ποιος ήταν όμως ο Καλλικράτης, χάριν του οποίου ονομάστηκε έτσι ο σημερινός διοικητικός χάρτης της Ελλάδας; Εδώ οι απόψεις είναι διαφορετικές (τις βρήκαμε στο φιλικό blog "Παιδίον Τόπος" και τις αναδημοσιεύουμε)...

Οι περισσότεροι λένε ότι μιλάμε για τον Καλλικράτη, ο οποίος ήταν αρχιτέκτονας στην αρχαία Αθήνα. Έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. κατά την διάρκεια του «χρυσού αιώνα του Περικλή». Όπως αναφέρει ο Πλούταρχος, συνεργάστηκε με τον Ικτίνο για την κατασκευή του Παρθενώνα. Αναφέρεται ακόμα ότι πήρε μέρος στην κατασκευή των Μακρών τειχών της Αθήνας, κατά το 460 μέχρι το 450 π.Χ. και στην ανέγερση του ναού της Απτέρου Νίκης στην Ακρόπολη. Λέγεται ακόμα ότι επιμελήθηκε και την επισκευή των περιφερειακών Μακρών τειχών της Αθήνας, όταν αυτά καταστράφηκαν από τους Σπαρτιάτες.

Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για τον Καλλικράτη τον Αχαιό, ο οποίος έζησε τον 2ο π.Χ. αιώνα και κυβέρνησε την Αχαϊκή Συμπολιτεία, μια ένωση μικρών πόλεων - κρατών με στόχο να αποκτήσουν δύναμη μέσα από τη συνεργασία τους. Ο Καλλικράτης δεν ήταν ο δημιουργός της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Απλά την κυβέρνησε, αλλά οδήγησε στην υποταγή των ελληνικών πόλεων στους Ρωμαίους. Ο περιηγητής Παυσανίας τον αναφέρει ως "κακό δαίμονα όλης της Ελλάδας"

Εμείς φυσικά πιστεύουμε ότι πρόκειται για τον πρώτο...