Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Μαθηματικά: "Κεφάλαιο 15: Αναγωγή στη δεκαδική κλασματική μονάδα"...

Είναι μερικές φορές που, ενώ τα μαθηματικά είναι πολύ απλά, χρησιμοποιούμε εντυπωσιακές φράσεις και ονόματα για να τα βάλουμε ως τίτλο!

Έτσι γίνεται και στην περίπτωση κάποιων προβλημάτων που τους έχουμε δώσει τον πολύ σοβαρό και κάπως ...τρομακτικό τίτλο "Αναγωγή στη (δεκαδική κλασματική) μονάδα"! Τρομερό, ε;

Στην πράξη, όμως, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για πολύ απλά προβλήματα, που όλοι μας αντιμετωπίζουμε (και λύνουμε) σχεδόν καθημερινά.

Ας τα δούμε λοιπόν! Στην παρέα μας προστίθενται νέοι βοηθοί, ο Κωνσταντίνος και η Ζωή, και μαζί τους νέοι ήρωες αγαπημένων παιδικών ταινιών! Για την έντυπη μορφή του υλικού (για κατέβασμα και εκτύπωση), κλικ εδώ

(για έναρξη, κλικ στο "Click to Play". Για μετακίνηση κλικ στα διπλά βελάκια
για fullscreen κλικ στα 4 βελάκια κάτω δεξιά και πλήκτρο Esc για έξοδο)

Τα βιβλία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου που διαβάσαμε...

Ο Νοέμβριος ήταν για την τάξη μας αφιερωμένος στα βιβλία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Συγκεντρώσαμε 10 βιβλία και ο δανεισμός ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενος! Σε επόμενη ανάρτηση θα έχουμε και στατιστικά στοιχεία, προτιμήσεις και απόψεις των μαθητών. Προς το παρόν δείτε τα βιβλία που διαβάσαμε...

Οι κρητικές μαντινάδες...

Αντιγραφή από mantinada.gr

Σύμφωνα με το λεξικό, η μαντινάδα είναι είδος δημοτικού, δεκαπεντασύλλαβου και συνήθως ομοιοκατάληκτου, δίστιχου που τραγουδιέται κυρίως στην Kρήτη.

Για έναν Κρητικό, μαντινάδα είναι κάτι παραπάνω από τον παραπάνω ορισμό, κάτι παραπάνω από μερικές αράδες λέξεις γραμμένες σε ένα κομμάτι χαρτί. Είναι τρόπος έκφρασης, είναι ιδέα, είναι τρόπος ζωής. Με μαντινάδα εκφράζει ο Κρητικός την αγάπη, τον έρωτα, τον πόνο, το χωρισμό, τη μοναξιά και κάθε συναίσθημα που πηγάζει από την ευαίσθητη κρητική ψυχή...

Χαίρομαι που είμαι Κρητικός και όπου σταθώ το λέω
με μαντινάδες χαίρομαι με μαντινάδες κλαίω.

Τις μαντινάδες έρχεται να πλαισιώσει η Κρητική μουσική. Ο λυράρης, ο λαουτιέρης, ο μαντολινιέρης πλέκουν τα δάχτυλά τους ανάμεσα στις χορδές κι ο νους ταξιδεύει. Ταξιδεύει σε μονοπάτια και σε τόπους που μόνο η κρητική μουσική μπορεί να τον οδηγήσει.

Στο βίντεο, ένα απόσπασμα από τη γνωστή ταινία "Η νεράιδα και το παλικάρι", όπου οι δύο πρωταγωνιστές συναγωνίζονται στις μαντινάδες.


Πηγή κειμένου:
Αναπαραγωγή βίντεο από το φιλικό blog:

Έργα και ημέρες Ιουστινιανού...

Καλό το σχεδιάγραμμα και η παρουσίαση για τον Ιουστινιανό, αλλά αυτές οι ιδέες που έχουν στον "μικρόκοσμο της τάξης" είναι πρωτότυπες και καταπληκτικές! Όλο το μάθημα σε 4 μόνο εικόνες, σαν κόμιξ!


































(κλικ στις εικόνες για να ανοίξουν στο κανονικό τους μέγεθος)

Αναδημοσίευση εικόνων από το φιλικό Blog:

Σχεδιάγραμμα Ιστορίας: "13. Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία"

http://www.stintaxi.com/uploads/1/3/1/0/13100858/hist-e-13-v2.pdf
(κλικ στην εικόνα για άνοιγμα στο κανονικό της μέγεθος)

"Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία" (παρουσίαση)...

 
Αναδημοσίευση από το φιλικό εκπαιδευτικό blog

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Τα πάντα για τα δόντια σε μία παρουσίαση...

Η επόμενη παρουσίαση του συνάδελφου Γρηγόρη Ζερβού τα έχει όλα! Πάρα πολλές πληροφορίες για τα δόντια, χρήσιμες συμβουλές για την υγιεινή τους καθώς επίσης και τις σημαντικότερες παθήσεις και πώς μπορούμε να τις προλάβουμε.

Μαζί, και για τα παιδιά που ...έλειπαν, όλο το μάθημα με συμπληρωμένες (ενδεικτικά) τις δραστηριότητες, τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα. Και ...δώρο, οι απαντήσεις στις "εργασίες για το σπίτι". Βέβαια, για να είμαστε σωστοί, πρώτα απαντάμε μόνοι μας στις συγκεκριμένες ερωτήσεις στο βιβλίο και ύστερα ελέγχουμε εδώ για να δούμε τι πετύχαμε και να αξιολογήσουμε μόνοι μας τον εαυτό μας.


(για έναρξη, κλικ στο "Click to Play". Για μετακίνηση κλικ στα διπλά βελάκια
για fullscreen κλικ στα 4 βελάκια κάτω δεξιά και πλήκτρο Esc για έξοδο)
πηγή:


Τα δόντια μας και η υγιεινή τους...

Κι άλλες πληροφορίες για τα δόντια και την υγιεινή τους μέσα από μια διαδραστική δραστηριότητα.


Ο χειρισμός γίνεται με τα κάτω μεσαία βελάκια της οθόνης (Ι, І),  με τις οδηγίες που εμφανίζονται πάνω από την εικόνα και με τα "κουμπιά" στο πάνω μέρος της οθόνης (ο ήχος να είναι ανοιχτός)...

 (κλικ στην εικόνα για να μεταβείς στη δραστηριότητα)
πηγή:

Τα δόντια μας, η αρχή του ταξιδιού της τροφής...

"Τριγύρω γύρω κάγκελα, και μέσα κόρη παίζει"
Τι είναι;

Μα φυσικά, τα δόντια και η γλώσσα, η αρχή του πεπτικού συστήματος.
Τα δόντια μας, τα πιο γερά κόκαλα του οργανισμού μας! Είναι όμως και πολύ ευαίσθητα καθώς έρχονται συνεχώς σε επαφή με δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς.

Ας δούμε στην επόμενη παρουσίαση* πληροφορίες για τα δόντια μας αλλά και μερικές συμβουλές για την προστασία τους...

(για έναρξη, κλικ στο "Click to Play". Για μετακίνηση κλικ στα διπλά βελάκια
για fullscreen κλικ στα 4 βελάκια κάτω δεξιά και πλήκτρο Esc για έξοδο)

* (το υλικό για τη δημιουργία της παρουσίασης προέρχεται από εκπαιδευτικές ιστοσελίδες, όπως π.χ. "Δάσκαλος Κ.", Εκπαιδευτική ηλεκτρονική πύλη Κύπρου, καθώς επίσης και από ιστοσελίδες οδοντιάτρων)


Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

"Ο Καραγκιόζης γραμματικός": Η παράστασή μας (μέρη 1 και 2)...

Μία από τις παράλληλες δραστηριότητες στη 2η Γιορτή Βιβλίου στο σχολείο μας ήταν και η παράσταση του Θεάτρου Σκιών: "Ο Καραγκιόζης γραμματικός". Δεμένη σεναριακά με το περιεχόμενο της γιορτής, στήθηκε από τους δασκάλους του σχολείου υπό την καθοδήγηση του πολύ καλού συναδέλφου και εξαιρετικού καραγκιοζοπαίχτη, κύριου Ηλία. Τα λόγια των πρωταγωνιστών βασίζονται στο σενάριο, αλλά πολλά από αυτά είναι αυτοσχεδιασμοί της στιγμής.

Στους ρόλους, ο κύριος Ηλίας της Α' τάξης (Καραγκιόζης, Χατζατζάρης), η κυρία Εύη της Γ' (Κολλητήρι, Πασάς), ο κύριος Γιάννης της Στ' (Διονύσιος) και ο κύριος Παύλος (η αφεντιά μου) της Ε' (Σταύρακας).

Απολαύστε μας σε μερικά αποσπάσματα...(τα σχόλια με επιείκεια)!




"Ο Καραγκιόζης γραμματικός": Η παράστασή μας (μέρη 3 και 4)...

Ένα "Τρελοσχολικό" στο διαδίκτυο...

Καλωσορίζουμε στη μεγάλη παρέα μας ένα νέο εκπαιδευτικό blog. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι, επειδή βρίσκονται στο σχολείο μας και είναι τα γειτονάκια μας!

Είναι τα "τριτάκια", τα οποία έχουν ανέβει σε ένα "Τρελοσχολικό" και κάνουν τις πρώτες βόλτες τους στον κόσμο του διαδικτύου! Οδηγός τους στα μαγικά ταξίδια η δασκάλα τους, η κυρία Εύη!

Ευχόμαστε πολλά και καλά ταξίδια, πλούσια σε γνώσεις και εμπειρίες!

Μικρός, ανάποδος οδοντίατρος...

Γίνε μικρός οδοντίατρος αλλά ...από την ανάποδη! Αντί να βγάζεις από τον ασθενή σου δόντια, του βάζεις!

Τοποθέτησε με το ποντίκι σου κάθε είδος δοντιού στη σωστή θέση. Ξεκίνα με τα νεογιλά δόντια και προχώρησε στα μόνιμα.

Στη συνέχεια ακολουθεί ένα μικρό κουίζ, αλλά δυσκολεύουν λιγάκι τα πράγματα, καθώς το παιχνίδι είναι στα αγγλικά! Με τη βοήθεια του επόμενου λεξιλογίου όμως, θα τα καταφέρεις πολύ καλά...

Λεξιλόγιο:
Incisors: Κοπτήρες                                           Premolars:  Προγόμφιοι
Canines: Κυνόδοντες                                              Molars: Γομφίοι

(κλικ στην εικόνα για να μεταβείς στο παιχνίδι)

"Μια φορά κι έναν καιρό ήταν... η ζωή" Επεισόδιο 14: Τα δόντια και το στόμα!

Τα πάντα γύρω από τα δόντια και το στόμα: Επιθέσεις μικροοργανισμών, άμυνα, λειτουργία του οργανισμού, προστασία, συμβουλές, κι όλα αυτά μέσα από τη σειρά κινούμενων σχεδίων "Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ...η ζωή".


πηγή βίντεο:
Google Video

"Ο (μη) δαρείς, ου παιδεύεται"...

Πολύ βίαιες μεθόδους χρησιμοποιούσαν στα βυζαντινά σχολεία. Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνταν μέχρι σχετικά πρόσφατα στην Ελλάδα, ενώ χρησιμοποιούνται (δυστυχώς) ακόμα και σήμερα σε αρκετές χώρες του κόσμου.


Έχει πραγματικό ενδιαφέρον να δούμε τι πιστεύουν και τα ίδια τα παιδιά για το συγκεκριμένο θέμα. Στην τάξη μας ζητήθηκε από τους μαθητές να γράψουν τη γνώμη τους για τη συγκεκριμένη φράση. Με τις απαντήσεις τους, για μια ακόμα φορά, στέλνουν πολλά μηνύματα.


Διαβάστε τι έγραψαν για το ίδιο θέμα και οι περσινοί μαθητές...
"Ο μη δαρείς, ου παιδεύεται"...

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

"Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο" (ή μήπως όχι;)...

Το ξύλο ως μέθοδος διδασκαλίας δεν ήταν διαδεδομένο μόνο στη βυζαντινή εποχή. Μέχρι σχετικά πρόσφατα χρησιμοποιούνταν καθημερινά στα ελληνικά σχολεία. Έτσι, πέρασε και ως θέμα στον κινηματογράφο.

Μια αστεία σκηνή "ξύλου" που έμεινε στην ιστορία είναι στην κωμωδία "Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο", στην οποία το χαστούκι πάει ...σύννεφο!

"Χτυπάμε πόρτα, ξύλο, μαγιονέζες και αυγά"...

Στο μάθημα της Ιστορίας για την εκπαίδευση στο Βυζάντιο, μάθαμε ότι μία αρκετά διαδεδομένη "μέθοδος" ήταν το ξύλο. Όμως το ξύλο (και γενικότερα η βία) ποτέ δεν φέρνει κανένα θετικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, η βία φέρνει μόνο βία. Κι αυτό πολύ εύστοχα τονίζεται μέσα από τα δύο επόμενα βιντεάκια.

Άλλωστε, όπως λέει και ο Ευγένιος Τριβιζάς, "το ξύλο βοηθάει στην πειθαρχία των παιδιών, όσο και ο άνεμος στο σβήσιμο των πυρκαγιών"



Αναδημοσίευση βίντεο
από το φιλικό εκπαιδευτικό blog

Φροντίδα και όχι τιμωρία...

Ακόμα ένα βίντεο κατά της σωματικής τιμωρίας με το εξαιρετικό μήνυμα: "Τα χέρια πρέπει να φροντίζουν και όχι να τιμωρούν" 

Τάισέ με καλά...

Μμμ! Νιαμ, Νιαμ! Ένα πολύ ...νόστιμο τραγούδι, γεμάτο λαχταριστά φαγητά και με ένα πολύ σπουδαίο σύνθημα: "Τάισέ με καλά", θα μπορούσαμε να λέμε στη μαμά και στον μπαμπά...

Τραγουδάει ο Ευτύχης Μπλέτσας, γνωστός από εκπομπές μαγειρικής στην τηλεόραση.

Η σωστή διατροφή για τους μαθητές...

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη στους μαθητές, οι οποίοι έχουν αυξημένες θρεπτικές ανάγκες. Οι ανάγκες των μαθητών μάλιστα για θρεπτικά συστατικά είναι διπλά αυξημένες αφενός λόγω της ταχύτατης σωματικής τους ανάπτυξης και αφετέρου γιατί πρέπει να αντεπεξέλθουν πνευματικά στις απαιτήσεις του σχολείου. Άλλωστε η μάθηση αποτελεί μια από τις πιο απαιτητικές πνευματικές εργασίες που προϋποθέτει αυτοσυγκέντρωση και υψηλή ικανότητα αντίληψης.

Για να έχουν λοιπόν υψηλή επίδοση στα μαθήματα οι μαθητές χρειάζονται σωστή διατροφή με πληθώρα θρεπτικών συστατικών, που εξασφαλίζουν ενεργειακή επάρκεια στον οργανισμό τους, χωρίς ωστόσο να τον επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες. «Ρόλο-κλειδί για καλές επιδόσεις στο διάβασμα και ευστροφία στις ώρες των παραδόσεων παίζει το πρωινό, που εφοδιάζει με καύσιμα το σώμα και το νου και συνεπώς είναι απαραίτητο στους μαθητές», εξηγεί ο Αντώνης Ζαμπέλας, Αν. καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του ΕΦΕΤ.
 
ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ
Το πρώτο γεύμα της ημέρας που δεν πρέπει να λείπει ποτέ από την διατροφή του μαθητή επιβάλλεται να περιλαμβάνει δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς σύμφωνα με μια πρωτοποριακή αμερικανική επιδημιολογική μελέτη, τέτοιου είδους τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες βοηθούν στην επίλυση μαθηματικών υπολογισμών. Επίσης, απαραίτητα για το πρωινό των μαθητών είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που εξασφαλίζουν πρωτεΐνες για την αύξηση της μυικής μάζας και ασβέστιο μαζί με βιταμίνη D για το «χτίσιμο» γερού σκελετού. Ωστόσο, για την αποφυγή πρόσληψης περιττών θερμίδων που ευνοούν την εξάπλωση της επιδημίας της παιδικής παχυσαρκίας το γάλα πρέπει να είναι ημι-αποβουτυρωμένο ή άπαχο και το γιαούρτι ή τα τυριά χαμηλά σε λίπος.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ
Αν και όλα τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα στην ισορροπημένη διατροφή των μαθητών, οι υδατάνθρακες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την σχολική ζωή καθώς αφενός καλύπτουν τις ανάγκες του παιδιού σε ενέργεια και αφετέρου συμβάλλουν στη διατήρηση της ομαλής εγκεφαλικής λειτουργίας. Κι αυτό γιατί ο εγκέφαλος του μαθητή μπορεί να χρησιμοποιήσει μονάχα γλυκόζη-δηλαδή την δομική τους μονάδα σαν καύσιμη ύλη.

Εξίσου πολύτιμα για την βελτίωση της ικανότητας μάθησης από τους μαθητές είναι οι βιταμίνες Β6 και Β12, το ιχθυέλαιο DHA και τα αμινοξέα λευκίνη, βαλίνη και ισολευκίνη που περιέχονται στα πρωτεϊνούχα τρόφιμα. «Από αυτές τις δύο κατηγορίες θρεπτικών συστατικών, οι βιταμίνες Β6 και Β12 του συμπλέγματος Β διεγείρουν την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενώ το ιχθυέλαιο DHA συμμετέχει σαν δομικό συστατικό στις μεμβράνες των φαιών κυττάρων» επισημαίνει ο Αντώνης Ζαμπέλας. Τέλος, τα αμινοξέα βαλίνη, λευκίνη και ισολευκίνη χρησιμοποιούνται καλύτερα από τον εγκέφαλο και γι αυτό είναι πολύτιμα στην διατροφή του μαθητή.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Κατά την διάρκεια των σχολικών ωρών οι μαθητές κουράζονται και γι αυτό έχουν ανάγκη από τα κατάλληλα σνακ που τους προσφέρουν ενέργεια. Οι καλύτερες επιλογές γι αυτή τη περίπτωση είναι οι υγιεινές τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες όπως τα φρούτα, τα bar δημητριακών (κατά προτίμηση χωρίς επικαλύψεις σοκολάτας ή ζάχαρης), το κουλούρι Θεσσαλονίκης ή ένα κουτάκι άπαχο γάλα με κακάο.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Η σωστή διατροφή ωστόσο πρέπει να συνεχίζεται και στο σπίτι, αφού άλλωστε το μεσημεριανό γεύμα είναι απαραίτητο στους μαθητές. Όταν λοιπόν επιστρέφουν στο σπίτι από το σχολείο πρέπει να βρίσκουν μαγειρεμένο φαγητό, γιατί στην αντίθετη περίπτωση ξεγελούν την πείνα τους καταναλώνοντας junk food, που τους προσφέρει μονάχα άχρηστες θερμίδες μέσα από «κρυφά» λίπη και «κρυφή» ζάχαρη, σε συνδυασμό με άφθονο αλάτι και συντηρητικά. Τόσο το μεσημέρι, όσο και το βράδυ το μενού του μαθητή πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει σαλάτα και φρούτο σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, τα όσπρια πρέπει να αποτελούν το κύριο γεύμα 1-2 φορές την εβδομάδα, ενώ το ίδιο ισχύει και για το ψάρι. Όταν τρώνε κρέας, οι μαθητές καλό είναι να βγάζουν πάντα το ορατό λίπος, ενώ οι γονείς τους δεν πρέπει να τους πιέζουν να αδειάσουν το πιάτο τους αν δεν πεινάνε. Κι αυτό γιατί η πίεση για την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας τροφής-σε συνδυασμό με τις ανθυγιεινές λιχουδιές που οι μαθητές αγοράζουν σε περίπτερα, σούπερ-μάρκετ ή φαστφουντάδικα βοηθούν τα παιδιά να γίνουν παχύσαρκα. Και όπως επιβεβαιώνει πρόσφατη έρευνα από την Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού οι μαθητές που γίνονται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, έχουν 80% πιθανότητα να διατηρήσουν στο ακέραιο τα παραπανίσια κιλά τους σε όλη τους την ενήλικη ζωή, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για πολύ σοβαρές ασθένειες.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ  
  1. Τα παιδιά δεν πρέπει να φεύγουν για το σχολείο νηστικά, καθώς σύμφωνα με ελληνική μελέτη, όσα δεν τρώνε πρωινό ζυγίζουν 3 κιλά παραπάνω. Μια πρόταση για βιαστικούς μαθητές, ώστε να διατρέφονται σωστά παιδιά είναι 3 απλά μπισκότα (τύπου νταϊτζέστιβ ολικής άλεσης) και ένα ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα. 
  2. Αν οι γονείς απουσιάζουν στην εργασία τους την ώρα που γυρνούν στο σπίτι οι μαθητές είναι προτιμότερο να αφήνουν το φαγητό για τα παιδιά τους ήδη σερβιρισμένο σε ατομικές μερίδες στον φούρνο. Κι αυτό γιατί τα άλλα άτομα που μπορεί να είναι στο σπίτι εκείνη την ώρα όπως η γιαγιά, ο παππούς ή η οικιακή βοηθός σερβίρουν κατά κανόνα πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από την συνιστώμενη.
  3. Αν οι μαθητές αθλούνται χρειάζονται έξτρα ενέργεια, που παρέχεται από μικρά γεύματα. Τα γεύματα αυτά καλό είναι να καταναλώνονται τουλάχιστον μια ώρα πριν την άθληση και μισή με μια ώρα μετά το τέλος της προπόνησης. Οι κανόνες για τη σωστή διατροφή των μαθητών απαγορεύουν να πηγαίνουν οι μαθητές νηστικοί στην προπόνηση γιατί έτσι ωθούνται στην λαιμαργία. Επίσης οι μαθητές δεν πρέπει να πηγαίνουν για σπορ διψασμένοι γιατί από την απώλεια ηλεκτρολυτών καταπονείται ο οργανισμός τους, ενώ παράλληλα κινδυνεύουν να υποστούν αφυδάτωση.
Πηγή:                                                                                   Ακριβής αναδημοσίευση ανάρτησης 
HEALTHVIEW.GR                                                                                          από το φιλικό blog
                                                                                                                  ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ

Πόσο σημαντικό είναι το γάλα στην παιδική διατροφή...

Το γάλα παίζει πρωταρχικό ρόλο στη διατροφή του παιδιού. Πολλά παιδιά όμως σήμερα αποφεύγουν να πίνουν γάλα ή πίνουν ποσότητες χαμηλότερες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός τους.
 
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ;
Κυρίως για το ασβέστιο που περιέχει. Το 99% του ασβεστίου που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα, βρίσκεται στα κόκκαλα και στα δόντια. Το υπόλοιπο 1% βρίσκεται στους ιστούς και στα υγρά του σώματος και χρησιμοποιούνται στη δομή των κυττάρων και σε άλλες λειτουργίες. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, κάνει τα κόκκαλά του πιο γερά, αποτελεί ασπίδα για γερά δόντια και προστατεύει από την οστεοπόρωση. Η ποσότητα του ασβεστίου που λαμβάνει το παιδί καθημερινά, θα επηρεάσει ολόκληρη τη μετέπειτα ζωή του. Εκτός από το ασβέστιο, το γάλα περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξή του.

ΠΟΣΟ ΓΑΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ;
Οι ανάγκες σε ασβέστιο αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία του ατόμου. Για παράδειγμα, ένα παιδί 7 ετών χρειάζεται περίπου 800 mg ασβεστίου καθημερινά, ενώ στην ηλικία των 15 χρειάζεται 1300 mg. Οι ποσότητες αυτές αντιστοιχούν σε 2-3 και 4 ποτήρια γάλα αντίστοιχα. Το γάλα μπορεί να αντικατασταθεί από γιαούρτι ή τυρί, καθώς και τα 3 αυτά προϊόντα είναι οι πλουσιότερες πηγές ασβεστίου. 

ΕΙΔΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Υπάρχουν διάφορα είδη γάλακτος, ωστόσο το πιο συνηθισμένο και προτιμώμενο είναι το αγελαδινό. Πολλά παιδιά προτιμούν το σοκολατούχο ή ρίχνουν μέσα κακάο, ζάχαρη κτλ. Όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έτσι μειώνεται η θρεπτική αξία του γάλακτος διότι είτε μειώνεται η απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό (κακάο), είτε αυξάνονται οι θερμίδες του (ζάχαρη). Επιπλέον, όταν το γάλα είναι πλήρες σε λιπαρά, έχει αυξημένες θερμίδες και μάλιστα επειδή η πηγή του λίπους είναι ζωική, δεν προάγει την υγεία. Εάν κάποιο παιδί έχει πρόβλημα βάρους, επιβάλλεται να επιλέγει το χαμηλό σε λιπαρά γάλα. Η καλύτερη επιλογή είναι να πίνουν τα παιδιά γάλα χαμηλό σε λιπαρά (μετά την ηλικία των 2 ετών), χωρίς προσθήκη κακάο ή ζάχαρης. Εάν το παιδί δεν αρέσκεται στη γεύση του γάλακτος, μπορεί να το πίνει σε μορφή μιλκσέικ (στο μπλέντερ με διάφορα φρούτα), με δημητριακά πρωινού, ή με λίγο μέλι. Εάν το παιδί έχει δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα, θα πρέπει να καταφύγει σε άλλες πηγές ασβεστίου.

ΓΑΛΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ
Η κατανάλωση γάλακτος (χαμηλού σε λιπαρά 1-2%) στην ενήλικη ζωή συμβάλλει στην προστασία από την οστεοπόρωση, στην πρόληψη της παχυσαρκίας, και σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης αρτηριακής πίεσης, καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Εάν όμως το παιδί δεν έχει μάθει να πίνει όσο γάλα χρειάζεται ή σταδιακά μειώσει και αφαιρέσει εντελώς το γάλα από τη διατροφή του, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πίνει γάλα ούτε και σαν ενήλικας. Γι αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους να πίνουν γάλα, και να δίνουν βαρύτητα στην ποσότητα που χρειάζεται ανάλογα με την ηλικία.

Πηγή:                                                                                      Ακριβής αναδημοσίευση ανάρτησης 
IATRONET.GR                                                                                                 από το φιλικό blog
                                                                                                                    ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Παιχνίδια με τον Ρατατούη...

Έχεις δει την ταινία "Ρατατούης"; Αν όχι, μάλλον είναι η επόμενη ταινία που πρέπει να δεις. Χιούμορ, συγκίνηση, δράση, ωραίο σενάριο και έξυπνοι διάλογοι συνθέτουν μια εξαιρετική ταινία, η οποία κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινούμενων σχεδίων το 2007

Στην επίσημη ιστοσελίδα της ταινίας Ρατατούης υπάρχουν αρκετά παιχνίδια, με τα οποία μπορείς να παίξεις. Ας δούμε μερικά από αυτά, κάνοντας κλικ στις εικόνες...


Μάζεψε τα υλικά που απαιτούνται για να μαγειρέψει ο Ρεμί. Μετακίνησε την κατσαρόλα με τα βελάκια του πληκτρολογίου σου.




Πού είναι ο Ρεμί; Ανακάλυψέ τον στις διάφορες εικόνες. Δεν έχει κρυφτεί εντελώς. Κάπου διακρίνεται μια ουρά, ένα αυτί, ένα πόδι, κ.τ.λ.





Ταίριαξε τα ζευγάρια παίζοντας σε τρία επίπεδα δυσκολίας.




Παίξε φλίπερ κερδίζοντας όσους περισσότερους πόντους μπορείς. Ο χειρισμός γίνεται με τα βελάκια του πληκτρολογίου.




Με ποιον ήρωα της ταινίας μοιάζεις; Κάνε το τεστ απαντώντας στις ερωτήσεις με ειλικρίνεια. Οι ερωτήσεις είναι στα αγγλικά αλλά δεν είναι και πολύ δύσκολο να τις καταλάβεις.

Ο Ρατατούης, ένας απίθανος σεφ...

Ο Ρεμί είναι ένας ποντικός που δεν τρώει ό,τι κι ό,τι. Είναι καλοφαγάς και θέλει να γίνει μάγειρας στο καλύτερο εστιατόριο του Παρισιού. Έτσι λοιπόν αποφασίζει να βοηθήσει ένα δόκιμο μάγειρα, τον Λιγκουίνι, στο εν λόγω εστιατόριο. Ο καλύτερος κριτής όλης της χώρας επισκέπτεται το εστιατόριο και ο Ρεμί φτιάχνει ένα απλό φαγητό το οποίο εκπλήσσει τον κριτή, γιατί είχε να το γευτεί από τα παιδικά του χρόνια.

Ο τίτλος της απολαυστικής ταινίας της Disney και της Pixar είναι Ρατατούι (Ratatouille), όπως ονομάζεται στα γαλλικά το φαγητό με ανάμικτα λαχανικά και κόκκινη σάλτσα. Το συγκεκριμένο φαγητό παίζει έναν κάποιο ρόλο στην εξέλιξη της ταινίας, πρόκειται όμως ταυτόχρονα και για λογοπαίγνιο από το ρατ (rat), τον αρουραίο.

Δείτε τα πρώτα λεπτά από την ταινία στο βίντεο που ακολουθεί...

Δίψασα! Τι να πιω;

Θα τρώγατε ποτέ 8 κουταλιές ζάχαρη με τη μία; Φυσικά όχι και η εξήγηση είναι προφανής!
Πώς θα σας φαινόταν, όμως, αν κάποιος σας έλεγε ότι το έχετε ήδη κάνει και μάλιστα πολλές φορές; Με ποιο τρόπο; Απλά, πίνοντας αναψυκτικά και ενεργειακά ή ισοτονικά ποτά.

Το καθένα από αυτά περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Pediatric αναφέρεται ότι τα ενεργειακά ποτά και τα αθλητικά ποτά όχι μόνο δεν ωφελούν παιδιά και εφήβους, αλλά ενδέχεται… να συμβάλουν και στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας!

Τι μπορούμε να πιούμε και μάλιστα προσφέροντας στον οργανισμό μας ένα ασύγκριτο δώρο; Μα φυσικά ένα ωραίο, καθαρό και δροσερό ...νεράκι!





Ανάρτηση βασισμένη στο φιλικό blog

Συντήρηση τροφίμων (από τον "μικρόκοσμο της τάξης μας")...

Θα ήταν ευχής έργο, αν μπορούσαμε να καταναλώνουμε όλες τις τροφές φρέσκιες, τη στιγμή της παραγωγής τους, αλλά αυτό είναι πρακτικά αδύνατο.

Ο άνθρωπος από πολύ νωρίς βρέθηκε στην ανάγκη να εφεύρει τρόπους συντήρησης της τροφής, ώστε να διατηρήσει τα περισσεύματα της τροφής του για να τα καταναλώσει όταν τα είχε ανάγκη.

Κατάψυξη, αλάτισμα, κάπνισμα, κονσερβοποίηση, παστερίωση, πρόσθετα συντηρητικά τροφίμων, αποστείρωση, όλα παρουσιάζονται στο επόμενο βίντεο της εκπαιδευτικής τηλεόρασης. Αξίζει να το δείτε!

Διπλό κλικ μέσα στο βίντεο για προβολή πλήρους οθόνης

Ακριβής αναδημοσίευση κειμένου
από το φιλικό blog

Η πιο ...Cool Food ιστοσελίδα για παιδιά!

Τι να πρωτογράψει κανείς για τη σωστή διατροφή; Πόσες αναρτήσεις και υλικό να ανεβάσει; Υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας που θα χρειαζόταν πάρα πολύς χώρος σε ένα blog για να χωρέσουν όλα.

Ευτυχώς υπάρχει μια σελίδα που τα περιέχει ΟΛΑ! Και μάλιστα, μια σελίδα για παιδιά! Απίστευτο;

Το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος (ΙΑΔ) δημιούργησε έναν κόσμο γεμάτο από διαδραστικά παιχνίδια, κουίζ, συμβουλές, συνταγές μαγειρικής, διαγωνισμούς και ένα σωρό άλλα πράγματα! Και βέβαια, το πιο cool food μέρος για παιδιά...

Πλοηγηθείτε στη σελίδα και ανακαλύψτε, παίζοντας, τα μυστικά της σωστής, ισορροπημένης διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας.


(κλικ στην εικόνα για μετάβαση στη σελίδα δραστηριοτήτων)
πηγή:
www.iad.gr

Μικρός οδηγός διατροφής και άσκησης για γονείς...

Μια και μιλάμε για σωστή διατροφή, ποιοι είναι περισσότερο υπεύθυνοι για τη διατροφή ενός παιδιού; Ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι ετοιμάζουν το φαγητό των παιδιών και προσέχουν τι τρώει και τι πίνει ένα παιδί; Πολύ σωστά το μαντέψατε...

Ετούτη η ανάρτηση απευθύνεται στους ΓΟΝΕΙΣ !!!

Το Ίδρυμα ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΙΑΔ) και το Εθνικό Δίκτυο Δήμων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΗΠΥ) προχώρησαν στην από κοινού έκδοση ενός χρήσιμου οδηγού για τους γονείς, με στόχο να συμβάλλει στη βελτίωση της διατροφής των παιδιών και στην προώθηση της αξίας της καθημερινής άσκησης.

Κάνοντας κλικ στην εικόνα, μπορείτε να το διαβάσετε (ξεφυλλίζοντάς το), να το εκτυπώσετε ή και να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας.
πηγή:

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

"Τρώμε Ψέματα" (μέρη 1 και 2)...

Προσοχή! Το ντοκιμαντέρ που ακολουθεί απευθύνεται κυρίως στους γονείς, αλλά μόνο σε εκείνους που αντέχουν την αλήθεια.

Μερικές φορές η αλήθεια είναι πολύ σκληρή και δύσκολο να την αποδεχτούμε. Ειδικά όταν αφορά εμάς και τις καθημερινές μας συνήθειες.

Τέτοιες σκληρές αλήθειες βγαίνουν μέσα από την εκπομπή "Το κουτί της Πανδώρας" του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη. Και μάλιστα αλήθειες που αφορούν τα τρόφιμα και τις διατροφικές μας συνήθειες.




Δείτε και τα πολύ σκληρά (σε αλήθειες)...
Μέρη  3 και 4                 Μέρος  5