Το 64 μ.Χ. αυτοκράτορας στη Ρώμη ήταν ο Νέρωνας. Τη νύχτα της 18ης προς 19η Ιουλίου στην καρδιά της Ρώμης, στο Circus Maximus, ξέσπασε μια φωτιά. Σε εκείνη τη συνοικία υπήρχαν πολλά καταστήματα γεμάτα από εύφλεκτες ύλες, που, σε συνδυασμό με το δυνατό άνεμο, είχαν ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η φωτιά με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Οι φλόγες, αφού έκαναν το γύρο του Παλατίνου, κατέστρεψαν το Ναό του Ηρακλή, την Αγορά, ανέβηκαν στους λόφους και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο Παλατίνο και σε έναν ναό του Δία. Παρότι σταμάτησε προσωρινά μπροστά σε έναν όγκο υψηλών οικιών, γρήγορα σημειώθηκε αναζωπύρωση και η καταστροφή συνεχίστηκε.
Ο απολογισμός της καταστροφής ήταν τραγικός: η «Αιώνια Πόλη» βρισκόταν στο έλεος της φωτιάς για έξι ημέρες. Σχεδόν τα δύο τρίτα της πόλης καταστράφηκαν ολοκληρωτικά ή έμειναν μισοκαμένα ερείπια. Ο αριθμός των νεκρών έμεινε ανεξακρίβωτα μεγάλος, ενώ 4.000 απλές κατοικίες και 132 αρχοντικά μέγαρα καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Αφού κατασβέστηκε η φωτιά, ο Νέρωνας προχώρησε σε ένα μεγαλεπήβολο και πολυέξοδο σχέδιο οικιστικής αναμόρφωσης της πρωτεύουσας. Προκειμένου να κατασιγάσει τις φήμες που υποστήριζαν ότι η πυρκαγιά προήλθε από εμπρησμό με δική του διαταγή, ο Νέρωνας κατηγόρησε και καταδίωξε για ένα διάστημα τους χριστιανούς της πόλης.
Σήμερα πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ο Νέρωνας ήταν μισότρελος και πυρομανής και ότι εκείνος ήταν ο υπεύθυνος της μεγάλης καταστροφής. Υπάρχει, όμως, και η άλλη άποψη που θεωρεί ότι ίσως αυτή η καταστροφή ήταν η ευκαιρία για την ανακατασκευή και την αναγέννηση της Ρώμης.
Στο βίντεο του National Geographic παρακολουθούμε (σε αγγλική αφήγηση) την ψηφιακή αναπαράσταση εκείνων των στιγμών.
πηγές: