Ξημερώματα Κυριακής 30 Οκτωβρίου αλλάζει η ώρα από θερινή σε χειμερινή. Γυρίζουμε λοιπόν τα ρολόγια 1 ώρα πίσω. Γιατί συμβαίνει αυτό, όμως; Μήπως η Γη σταματάει την πορεία της γύρω από τον ήλιο και ...κάνει όπισθεν; Και τον Μάρτη ...επιταχύνει και πάλι;
Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν γίνεται...
Πρόκειται απλώς για ένα ανθρώπινο τέχνασμα που στηρίχτηκε σε μια ιδέα με μοναδικό στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Σύμφωνα με αυτή την ιδέα, κάθε άνοιξη προσθέτουμε μία πλασματική ώρα στις κανονικές ώρες, την οποία αφαιρούμε και πάλι το φθινόπωρο. Έτσι «εκμεταλλευόμαστε» τα 60 επιπλέον λεπτά της ηλιακής ενέργειας καθημερινά και «εξοικονομούμε» (θεωρητικά τουλάχιστον) περίπου 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά για επτά μήνες.
Η ιδέα αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στην Αυστραλία, στη Γερμανία, στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αργότερα, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ορισμένες χώρες κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες «προχώρησαν» τα ρολόγια τους κατά μία ώρα μπροστά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους (από τις 9 Φεβρουαρίου του 1942 ως τις 30 Σεπτεμβρίου του 1945). Στη Βρετανία δύο ώρες μπροστά τους θερινούς μήνες και μία ώρα τους χειμερινούς μήνες. Οι αλλαγές αυτές στους λεπτοδείκτες δεν ήταν ποτέ σταθερές ή συγκεκριμένες για κάθε χώρα.