Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Το τελευταίο αντίο στον Ιάκωβο Καμπανέλλη...

Το τελευταίο αντίο λέει σήμερα, Σάββατο 2 Απριλίου, η Ελλάδα σε έναν σπουδαίο άνθρωπο, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 χρονών.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο στις 3 Δεκεμβρίου 1922. Το 1935 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Νίκαια. Στην κατοχή αναμείχθηκε στην αντίσταση αλλά όταν συνελήφθη από τους Γερμανούς (1943) οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι τις 5 Μαΐου 1945, οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις. Στα χρόνια που ακολούθησαν ασχολήθηκε κυρίως με το θέατρο και τον κινηματογράφο. Έργα του έχουν μεταφρασθεί και παιχτεί στην Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σουηδία. Ασχολήθηκε επίσης με τη δημοσιογραφία και το ραδιόφωνο.

Έγραψε τα σενάρια για τις ταινίες η "Στέλλα", "Το κανόνι και το αηδόνι", "Ο Δράκος", "Κορίτσια στον ήλιο", "Η αρπαγή της Περσεφόνης". Από τα πιο γνωστά θεατρικά του έργα είναι η "Έβδομη μέρα της δημιουργίας", "Η Αυλή των θαυμάτων", η "Ηλικία της νύχτας", το "Παραμύθι χωρίς όνομα", η "Γειτονιά των Αγγέλων", "Βίβα Ασπασία", "Οδυσσέα γύρισε σπίτι", η "Αποικία των τιμωρημένων", "Το μεγάλο μας τσίρκο", "Ο εχθρός λαός".

Ο φίλος και συνεργάτης του, Μίκης Θεοδωράκης είπε: «Η είδηση για τον θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη με χτύπησε σαν κεραυνός. Όταν έχεις ζήσει μαζί του, τόσο στενά δεμένος από την εφηβεία σου, νιώθεις μέσα σου ένα κενό, σαν να έχεις χάσει ένα κομμάτι του εαυτού σου. Άλλοι θα μιλήσουν για τη μεγάλη του αξία και την ανυπολόγιστη προσφορά του στην Τέχνη και ειδικά στο θέατρο. Εγώ θρηνώ τον φίλο, τον συνεργάτη και τον άνθρωπο, που ομόρφυνε με τα έργα του τη ζωή μας»

πηγή:
www.ert.gr