Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011

8 Φεβρουαρίου: Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2011

8 Φεβρουαρίου γιορτάζεται σε περισσότερες από 65 χώρες στον κόσμο, από την Βραζιλία μέχρι την Ιαπωνία και από την Ισλανδία μέχρι την Κένυα η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2011. Ο στόχος του εορτασμού είνα να προωθήσει την ασφαλέστερη και πιο υπεύθυνη χρήση της on-line τεχνολογίας, ειδικά από παιδιά και από νέους ανθρώπους.

Η ιδέα για φέτος είναι να ρίξουμε όλοι μια πιο προσεκτική ματιά στις "εικονικές" ζωές μας και να ανακαλύψουμε πώς ο αληθινός εαυτός μας βιώνει την εικονική εμπειρία.

Στη σημερινή εποχή, παιδιά και νέοι ξοδεύουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ζωής τους σε διαδικτυακές δραστηριότητες που εκτείνονται από τα online παιγνίδια έως τη κοινωνική δικτύωση. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις που αφορούν την ιδιωτικότητα, την υπόληψη και την υγεία τους. Έτσι λοιπόν, ο φετινός εορτασμός θα επικεντρωθεί γύρω από το εξής σύνθημα:

«Το διαδίκτυο δεν είναι μόνο παιχνίδι. Προστάτευσε τον εαυτό σου. Σεβάσου την ζωή των άλλων.»
(«It's more than a game, it's your life!»)

Ο φετινός εορτασμός έχει ως στόχο να μεταδώσει μερικά μηνύματα - κλειδιά προς τους χρήστες του Διαδικτύου, μικρούς αλλά και μεγάλους:
* Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από ένα avatar, ένα ψευδώνυμο ή ένα προφίλ. Κάτι τέτοιο δεν μας παρέχει ουδεμία ασπίδα ανωνυμίας ή προστασίας.
* Οι πράξεις στην εικονική ζωή μας μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην πραγματική ζωή.

Το διαδίκτυο είναι η πιο σημαντική εφεύρεση των τελευταίων χρόνων. Ας το χρησιμοποιούμε εμείς. Ας μην αφήσουμε να χρησιμοποιεί εκείνο εμάς...