Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Επίλογος...

Όπως έγραψαν σε ένα κείμενο μαθήτριες της τάξης μας για να αποχαιρετίσουν τους συμμαθητές τους της Στ' τάξης "κάποτε ερχόμαστε και κάποτε φεύγουμε, έτσι πάει".

Όντως, έτσι είναι. Ξεκινήσαμε το διαδικτυακό ταξίδι πέρσι στη Δ' τάξη με τα "9 blog ...άκια" και το συνεχίσαμε φέτος που γίναμε "Πέμπτη και ...καλύτεροι". Απίστευτο ταξίδι! Γεμάτο γνώσεις, διασκέδαση, εμπειρίες και εναλλακτικό τρόπο μάθησης! Αλλά και γεμάτο πολλούς αγαπημένους φίλους που αποκτήσαμε σε ολόκληρη την Ελλάδα!

Αυτό κι αν ήταν υπέροχο! Σχολεία από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Καρδίτσα, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Λειβαδιά, Ερμούπολη, Αθήνα, Χαϊδάρι, Ελληνικό, Νίκαια, Χολαργό και ποιος ξέρει πόσες περιοχές ακόμα, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και δημιουργήσαμε ένα απίστευτο δίκτυο συνεργασίας, υποστήριξης και αλληλοβοήθειας. Δίχως επίσημα προγράμματα και "αφεντικά" πάνω απ' το κεφάλι μας. Αφιερώνοντας εκατοντάδες ή και χιλιάδες ώρες προσωπικού χρόνου  ε θ ε λ ο ν τ ι κ ά  και με βάση το προσωπικό μας μεράκι και την ανάγκη να βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους μαθητές μας. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί πιο δυναμικά τις επόμενες χρονιές και με ακόμα περισσότερες σχολικές τάξεις. Η βάση υπάρχει! Η διάθεση για συνεργασία είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητη!

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω:
  • τους μαθητές μου, τους οποίους προσπάθησα να βοηθήσω με τα δύο blogs και από τους οποίους έπαιρνα δύναμη δύο χρόνια τώρα για το διαδικτυακό έργο μας. Παιδιά, εύχομαι καλή συνέχεια στην επόμενη τάξη, με μεγαλύτερη δύναμη και προσπάθεια ώστε να γίνετε "ΕΚΤΗ ΚΑΙ ...ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ" (όπως τιμητικά έγραψαν στο "Δήμο Αστερούπολης" για εσάς)
  • όλους τους μαθητές και τους συναδέλφους άλλων σχολείων της Ελλάδας, οι οποίοι περιηγήθηκαν στα blog μας. Ελπίζω να βοηθήσαμε αρκετά.
  • όλους τους συναδέλφους με τους οποίους ανταλλάξαμε ή δανειστήκαμε υλικό για τις αναρτήσεις μας. Οι δουλειές τους ήταν υπέροχες και αποτελούσαν σημαντικότατο βοήθημα στην τάξη μας.
  • και βέβαια, όλους τους επισκέπτες που έκαναν (λίγα ή πολλά) κλικ στις σελίδες μας. 

Για το τέλος άφησα δύο ξεχωριστές ευχαριστίες για δύο ξεχωριστές συνεργασίες! Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω:
  • την Ε' τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης Σύρου ("Στο Πρώτο Θρανίο"), για την άμεση συνεργασία που είχαμε. Μπορεί να μην το έχουμε αναφέρει, αλλά με τη συγκεκριμένη τάξη επικοινωνούσαμε ηλεκτρονικά μέσω e-mail και ταχυδρομικά με γράμματα και επιστολές, ανταλλάσαμε υλικό και δώρα και είχαμε και ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση (skype). Πολλούς χαιρετισμούς στην πανέμορφη Ερμούπολη! Να είστε όλοι καλά! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ για τη συνεργασία.
  • το Ε2 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελληνικού ("Δήμος Αστερούπολης") για τη μεγάλη συνεργασία, τις τιμητικές αναφορές τους και την ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού. Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Μ Ε !!!

Η "Πέμπτη και ...καλύτεροι" τελειώνει εδώ. Για φέτος μόνο! Ποια θα είναι η συνέχεια; Προς το παρόν ...δεν ξέρω! Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι μπροστά μας είναι ένα Καλοκαίρι, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε όσο καλύτερα μπορούμε! Με ξεκούραση, με τρελές θαλασσινές βουτιές, με παιχνίδι, με διασκέδαση, με ό,τι θέλει ο καθένας (με μέτρο βέβαια)! Και στον πολύ ελεύθερο χρόνο, ας βάλουμε και αγαπημένα βιβλία στο πρόγραμμά μας. Και βέβαια, ας ρίχνουμε ματιές και στα αγαπημένα μας ιστολόγια από τη διπλανή λίστα!

Ουφ! Σαν πολλά έγραψα στον Επίλογο! Ας σταματήσω εδώ κι ας ευχηθώ...
Καλές καλοκαιρινές διακοπές σε όλους! Τα ξαναλέμε!
Παύλος Κώτσης
Δάσκαλος