Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Προσοχή! Το διάβασμα είναι επικίνδυνο...

Όταν οι συγγραφείς μιλάνε, λένε πολύ σπουδαία πράγματα. Και μιλάνε συχνά. Τις περισσότερες φορές, μέσα από τα βιβλία τους. Κάποιες άλλες φορές, μέσα από δημοσιεύσεις κάθε μορφής.

Έτσι και η Βούλα Μάστορη, η γνωστή συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας. Μέσα από το blog της εκφράζει την άποψή της για το διάβασμα και τις ...συνέπειες που μπορεί να έχει:

"Το διάβασμα δημιουργεί πολίτες με κρίση, γεγονός άκρως επικίνδυνο για το πολιτικό σύστημα, διότι ο σκεπτόμενος πολίτης ούτε αίρεται ούτε φέρεται. Επειδή, λοιπόν, το διάβασμα υπονομεύει την κυριαρχία του πολιτικού συστήματος, αυτό δεν ευνοεί τη φιλαναγνωσία παρά αντίθετα προωθεί ακίνδυνη για τη δική του ύπαρξη ένα άλλο είδος ψυχαγωγίας (αθλητικά παιχνίδια, τηλεοπτικά "ευχάριστα" προγράμματα, εύπεπτη μουσική, "ελαφρά" θεάματα κτλ.), η οποία απλώς αμβλύνει την κρίση των πολιτών ή τους αποκοιμίζει. Αλλά και το οικονομικό σύστημα δεν ευνοεί το βιβλίο, διότι εκτός του ότι ο αναγνώστης του δε χειραγωγείται, επιπλέον το ίδιο το βιβλίο, ως καταναλωτικό προϊόν, αντιβαίνει στη βασική έννοια της οικονομίας, αφού δεν έχει ημερομηνία λήξης, είναι διαχρονικό, φθηνό και μη ανταποδοτικό, αφού δεν απαιτεί την ανανέωση ή την αντικατάστασή του.
Ο συγγραφέας, λοιπόν, εκ των πραγμάτων είναι υποκινητής ενός αντιστασιακού κινήματος προς το κατεστημένο, αφού το προϊόν που παράγει υπονομεύει πολιτικό και οικονομικό σύστημα.   Είναι λάθος, λοιπόν, να λένε "Γιατί ο πνευματικός κόσμος σιωπά;"  Και μόνο που γράφει, "μιλάει"! Επιπλέον, οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων επισκεπτόμενοι σχολεία σε μια προσπάθεια διάδοσης της φιλαναγνωσίας (και όχι των δικών τους αναγκαστικά βιβλίων όπως μερικές φορές κατηγορούνται) "μιλούν" και "πολεμούν" και μάχονται εναντίον του συστήματος, αφού δημιουργούν φιλαναγνώστες, δηλαδή σκεπτόμενους μελλοντικούς πολίτες της χώρας."