Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα...

Ανάμεσα στα πολύ ωραία πράγματα που μάθαμε σήμερα ήταν και κάτι ...διαφορετικό! Στο παλιό δημαρχείο, ανάμεσα στα πορτρέτα των δημάρχων, υπάρχει ένα και μοναδικό πορτρέτο γυναίκας.

Πρόκειται για τη Μαρία Δεσύλλα - Καποδίστρια, η οποία κατέχει τον πολύ σπουδαίο τίτλο της πρώτης εκλεγμένης δημάρχου στην Ελλάδα! Γεννήθηκε το 1881 στην Κέρκυρα και ήταν δισέγγονη του Γεωργίου Καποδίστρια, αδερφού του Ιωάννη Καποδίστρια.

Στην Ελλάδα, μέχρι το 1952, οι γυναίκες (μόνον οι εγγράμματες) είχαν δικαίωμα μόνο να εκλέγουν και όχι να εκλέγονται. Τον Μάιο του 1952 το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που εκχωρούσε στις γυναίκες ίσα πολιτικά δικαιώματα με τους άνδρες στα αιρετά πολιτικά αξιώματα.

Λίγο αργότερα ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του αγώνα της γυναίκας για ίσα δικαιώματα ξεκίνησε και υλοποιήθηκε στο Δήμο Κερκυραίων.

Στις εκλογές που διεξήχθησαν το 1954, Δήμαρχος Κερκυραίων εκλέχθηκε για δεύτερη φορά ο Σταμάτιος Δεσύλλας, ο οποίος έμεινε Δήμαρχος ως την ημέρα του θανάτου του, τα Χριστούγεννα του 1955. Έγινε αναπληρωματική εκλογή, από την οποία εκλέχτηκε Δήμαρχος η χήρα του αποθανόντος Μαρία Δεσύλλα, το γένος Καποδίστρια, με 5.365 ψήφους σε 10.207 ψηφοφορήσαντες. Η Μαρία Δεσύλλα έγινε Δήμαρχος Κερκυραίων από τις 15 Απριλίου 1956 έως τις 9 Μαΐου 1959.

Ήταν η πρώτη εκλεγμένη Ελληνίδα Δήμαρχος.