Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Ομογενές ή ετερογενές μίγμα;

Τα φιλαράκια μας από την Κομοτηνή ("στο μικρόκοσμο της τάξης μας") μας βοηθάνε φέτος με τις πολύ ωραίες αναρτήσεις που κάνουν.
Ανέβασαν μια καταπληκτική ανάρτηση για τα ομογενή και τα ετερογενή μίγματα, την οποία και αντιγράφουμε (η αυθεντική ανάρτηση εδώ):

Στίψατε τα πορτοκάλια σας, αλλά δεν ήπιατε αμέσως το χυμό;
Αν αφήσετε το χυμό καναδυό ωρίτσες ακίνητο, θα δείτε ότι στο κάτω μέρος θα μείνει ένα αρκετά ανοιχτόχρωμο υγρό, ενώ στο πάνω μέρος θα συγκεντρωθούν "κομματάκια" που δε βλέπατε πριν ότι υπήρχαν. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι το μίγμα δεν ήταν ομογενές.

Αν αγοράζετε το γάλα σε μια παρόμοια συσκευασία, όπως η πιο πάνω, ίσως να έχετε προσέξει ότι το γάλα αυτό χαρακτηρίζεται "ομογενοποιημένο". Έχει υποστεί δηλαδή μια είδική επεξεργασία, ώστε τα στερεά συστατικά που περιέχει να διασκορπιστούν με πιο ομοιόμορφο τρόπο μέσα στη μάζα του. Γιατί, βλέπετε, ούτε το γάλα είναι ομογενές μίγμα. Δείτε το και στο μικροσκόπιο (μη σας ξεγελά το μπλε χρώμα, είναι από το φωτισμό):Ετερογενές μίγμα είναι και το αίμα, αφού περιέχει διάφορα στερεά συστατικά, που φαίνονται με το μικροσκόπιο:


Μερικά μίγματα είναι δύσκολο να τα κατατάξουμε σε ετερογενή ή ομογενή αν δε χρησιμοποιήσουμε μικροσκόπιο...