Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012

3d περιήγηση στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης...

Στη σημερινή Κωνσταντινούπολη, οι Τούρκοι έχουν δημιουργήσει ένα μουσείο - θόλο με διάμετρο 38 μέτρα, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει περιμετρικά σε ζωγραφική απεικόνιση τις στιγμές της Άλωσης. Η αναπαράσταση είναι τόσο φυσική που νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε εκείνη την ιστορική στιγμή!

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας αυτή η επίσκεψη μπορεί να γίνει και εικονικά, μέσα από την οθόνη του υπολογιστή. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Πάρα πολύ εύκολα...

Αρχικά μεταβαίνουμε στην ιστοσελίδα Panorama 1453. Κάνουμε κλικ στις 4 μικρές εικονίτσες (TURKEY.ISTANBUL.2009) και κατεβάζουμε και αποθηκεύουμε στον υπολογιστή μας (ελεύθερα) και τα 4 συγκεκριμένα αρχεία exe. Προσοχή! Η εικόνα που θα κατεβάσουμε είναι μόνο μία. Καλό είναι όμως να έχουμε και τα 4 αρχεία επειδή σε καθένα από αυτά η γωνία θέασης είναι διαφορετική (οπότε είναι διαφορετική και η απεικόνιση λεπτομερειών). Σε ένα από τα αρχεία, μάλιστα, θα δούμε και τους πραγματικούς επισκέπτες του χώρου.

Έπειτα, από το φάκελο που αποθηκεύσαμε τα αρχεία, ανοίγουμε ένα από αυτά (οποιοδήποτε, δεν έχει σημασία), περιμένουμε να φορτώσει και ξεκινάμε την περιήγηση, απλά σέρνοντας το ποντίκι μας προς κάθε κατεύθυνση (έχουμε ανοιχτά και τα ηχεία). Μπορούμε να ζουμάρουμε με το ροδάκι μας ή να κάνουμε κλικ για να μεταβούμε αυτόματα στο επόμενο αρχείο (γι' αυτό και δεν έχει σημασία ποιο θα ανοίξουμε πρώτο). Πατάμε το πλήκτρο Εsc στο πληκτρολόγιο 2 φορές για να τερματίσουμε την εφαρμογή.