Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Η πιο γλυκιά γιορτή του κόσμου...

Δεύτερη Κυριακή του Μάη!

Κάθε χρόνο, αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στη μητέρα μας, στο πιο γλυκό και πιο τρυφερό πρόσωπο του κόσμου! Σε εκείνη που κοντά της νιώθουμε ασφάλεια και θαλπωρή! Σε εκείνη που είναι πάντα δίπλα μας, μας στηρίζει, μας βοηθάει, μας φροντίζει! Σε εκείνη που μας αγαπάει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο! Σε εκείνη που θα έδινε τα πάντα για μας! Σε εκείνη που μας λατρεύει και μας αγαπά (με υπερβολικό τρόπο καμιά φορά, αλλά μας αρέσει)! Σε εκείνη που (μερικές φορές) μας μαλώνει ή μας στενοχωρεί, αλλά ξέρουμε ότι το κάνει για το καλό μας και ξέρουμε επίσης ότι εκείνη στενοχωριέται περισσότερο από εμάς!

Μητέρα, μανούλα, μαμά, μανουλίτσα, μάνα, όπως και να την πούμε, πρόκειται για τον άνθρωπο της ζωής μας, πρόκειται για το πιο λατρεμένο και αγαπημένο μας πρόσωπο. Ένα χαμόγελό μας, μια καλή κουβέντα, ένα φιλάκι που θα της δώσουμε, μια αγκαλιά, γίνονται για εκείνη το πιο μεγάλο και σπουδαίο δώρο του κόσμου...

Ας δούμε όμως μερικά ιστορικά στοιχεία για τη συγκεκριμένη μέρα:

Η Γιορτή της Μητέρας, παγκόσμια γιορτή, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Στην αρχαιότητα ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της, η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και όλων των ολύμπιων θεών και που ήταν η θεά της γονιμότητας.

Τον 17ο αιώνα, η Γιορτή της Μητέρας, συναντάται στη Μεγάλη Βρετανία ως «Mothering Sunday». Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή της Παναγίας και όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.
 
Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια, της Anna Jarvis. Η Anna Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907-1908 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

Από τότε, πολλές χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) γιορτάζουν αυτή τη μέρα τη γιορτή της μητέρας...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΜΑΝΟΥΛΑ...
πηγή ιστορικών στοιχείων:
εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ