Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Ο Ουρβανός και η "τρομακτική" βομβάρδα του...

Ο περίφημος τεχνίτης Ουρβανός, ουγγρικής καταγωγής, αρχικά θέλησε να φτιάξει πυροβόλα κανόνια για τον βυζαντινό αυτοκράτορα. Όμως, εξαιτίας της άθλιας κατάστασης των οικονομικών του Βυζαντίου και του αποκλεισμού από τους Οθωμανούς, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος υποσχέθηκε στον Ουρβανό μόνο μια πολύ μικρή αμοιβή. Απογοητευμένος ο Ούγγρος αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στους Οθωμανούς, οι οποίοι και τελικά δέχτηκαν, προσφέροντας όλα τα απαιτούμενα μέσα και υλικά.

Ο Ουρβανός κατασκεύασε ένα τερατώδες πυροβόλο, το οποίο εκτόξευε βλήματα που είχαν διάμετρο 1 μέτρου και βάρος περίπου 400 κιλά. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις διαστάσεις της μεγάλης βομβάρδας (κάποιοι την υπολογίζουν περίπου στα 9 μέτρα), ξέρουμε όμως ότι χρειάστηκαν κάπου τρεις μήνες για να κατασκευαστεί και 140 βόδια και περίπου 1.000 άνδρες για να μεταφερθεί από την Αδριανούπολη (όπου και κατασκευάστηκε) στην Κωνσταντινούπολη.

Τα βλήματα που εκτόξευε η "τρομακτική" βομβάρδα ήταν πέτρινα, αλλά τα περισσότερα που μπορούσε να ρίξει ήταν το πολύ 7 την ημέρα. Εκτός αυτού, με την τεχνολογία της εποχής πολλά από τα μεγάλα πυροβόλα παρουσίαζαν προβλήματα. Έτσι και η βομβάρδα, αποδείχτηκε ότι τελικά προκάλεσε (κυριολεκτικά) περισσότερο θόρυβο παρά αποτελέσματα. Από τη δεύτερη μέρα της χρήσης της παρουσίασε ρωγμές και, παρά την επισκευή της, σύντομα σίγησε. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το πυροβόλο εξερράγη, σκοτώνοντας μεταξύ άλλων και τον Ουρβανό, που βρισκόταν εκεί κοντά.

πηγή άρθρου:
Περιοδικό Στρατιωτική Ιστορία
τεύχος 4 "Η άλωση της Κωνσταντινούπολης"