Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Αχέροντας: Το ποτάμι των ψυχών...

Όλα τα ποτάμια της Ελλάδας έχουν συνδεθεί με μύθους, θρύλους αλλά και ιστορικά γεγονότα.

Το ποτάμι, όμως, που έχει τη μεγαλύτερη φήμη και τους περισσότερους μύθους είναι αναμφίβολα ο Αχέροντας στην Ήπειρο. Στο όνομά του συνδέονται η μυθολογία με την ιστορία, η θρησκεία με τη λαογραφία.

Οι πηγές του βρίσκονται στο Νομό Ιωαννίνων, στο όρος Τόμαρος, σε υψόμετρο 1600 μέτρων. Αφού διασχίσει τους Νομούς Πρεβέζης και Θεσπρωτίας, ο ποταμός εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «άχος» που σημαίνει θλίψη και αναφέρεται στη θλίψη του θανάτου.

Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Αχέροντας αποτελεί τον ποταμό εκείνο, στον οποίο ο «ψυχοπομπός» Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Στο δρόμο του ο ποταμός διασταυρωνόταν με τους Πυριφλεγέθοντα και Κωκυτό, στο σημερινό χωριό Μεσοπόταμος, στο σημείο όπου βρίσκεται το αρχαίο Νεκρομαντείο, το οποίο προωθούσε την επικοινωνία με τις ψυχές. Αχέρων, Κωκυτός και Πυριφλεγέθων συναποτελούσαν τους τρεις ποταμούς του Άδη, και οι τρεις με θλιβερά ονόματα (Αχέρων = χωρίς χαρά, Πυριφλεγέθων = πύρινος, Κωκυτός = θρήνος).

Κατά την τιτανομαχία οι Τιτάνες έπιναν νερό από τον Αχέροντα για να ξεδιψάσουν γεγονός που προκάλεσε την οργή του Δία ο οποίος μαύρισε και πίκρανε τα νερά του. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, τα νερά του ποταμού ήταν πικρά καθώς ένα "στοιχειό" (τέρας) που ζούσε στις πηγές του δηλητηρίαζε τα νερά. Ο Άγιος Δονάτος, πολιούχος της Μητρόπολης Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, σκότωσε το στοιχειό και τα νερά του Αχέροντα έγιναν γλυκά, έτσι πήρε και το όνομά του το χωριό Γλυκή.

Σήμερα ο ποταμός Αχέροντας είναι από τα σημεία εκείνα που δέχονται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο (και ειδικά στους θερινούς μήνες). Στον Αχέροντα λαμβάνουν χώρα διάφορες δραστηριότητες και αθλήματα όπως το flying fox, το κανό, το καγιάκ και το ράφτινγκ ενώ υπάρχει η δυνατότητα διάσχισης του ποταμού μέχρι τις εκβολές του στην Αμμουδιά, με κατάλληλο σημείο κατάβασης τα Στενά. Επίσης με κατάλληλο εξοπλισμό πραγματοποιείται και διάσχιση του φαραγγιού του Αχέροντα.

(για καλύτερη ανάλυση επιλέγουμε 480p)
πηγές:
http://el.wikipedia.org (κείμενο)
You Tube (βίντεο)


Διαβάστε το άρθρο ενός μαθητή που επισκέφτηκε τον Αχέροντα το καλοκαίρι του 2011 (από τους φίλους μας στο blog ΠΟΔήΛΑΤΟ)...: