Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Βασίλειος Διγενής Ακρίτας: Ένας Θρύλος του Βυζαντίου...

Γενναίοι και ατρόμητοι φρουροί των συνόρων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας οι Ακρίτες, μα ο πιο γενναίος, ο πιο ξακουστός, ο πιο ανδρείος απ' όλους ήταν ο Βασίλειος Διγενής. Είχε ξεχωριστή δύναμη και νεανική καρδιά. Το όνομα "Διγενής" προέρχεται από το ότι είχε πατέρα Άραβα και μητέρα Βυζαντινή.

Η δουλειά του ήταν η απόκρουση των βαρβάρων. Ο Βασίλειος Διγενής νικά και εξοντώνει τους Απελάτες, οι οποίοι συμμάχησαν με τους Άραβες και πήραν τη γυναίκα του. Μονομαχεί και νικά την Αμαζόνα Μαξιμώ, η οποία τον ερωτεύεται για την ανδρεία του και του ζητά να γίνει γυναίκα του ή σκλάβα του. Ο Βασίλειος καταφέρνει και φτάνει στον Ευφράτη και, μαζί με τους Ακρίτες, παίρνει τη γυναίκα του. Χτίζει έναν μεγαλόπρεπο πύργο και τον στολίζει με διάφορες μορφές ηρώων που έχει σαν πρότυπο.

Ο Βασίλειος Διγενής είχε δύο οράματα. Το πρώτο ήταν να πεθάνει πάνω στη μάχη. Το δεύτερο ήταν να γίνει θαυμαστός σαν όλους τους σπουδαίους ήρωες: τον Αχιλλέα, τον Ηρακλή, τον Μέγα Αλέξανδρο και τον προστάτη του Άγιο Γεώργιο. Πέτυχε σίγουρα το δεύτερο, μια και η φήμη του πέρασε μέσα στους αιώνες. Όσο για το πρώτο, δεν πέθανε σε μάχη, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, αλλά γυρίζοντας από κυνήγι αρρώστησε βαριά και πέθανε σε σύντομο χρονικό διάστημα
πηγή κειμένου:
Δάσκαλος Κ.