Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Ο Νικηφόρος Φωκάς σε παζλ...

Ο Νικηφόρος Φωκάς ήταν ένας από τους αυτοκράτορες της Μακεδονικής Δυναστείας. Κυβέρνησε από το 963 ως το 969 μ.Χ. Ήταν μέλος μιας από τις ισχυρότερες στρατιωτικές οικογένειες του Βυζαντίου και πριν γίνει αυτοκράτορας είχε ακολουθήσει στρατιωτική σταδιοδρομία. Όλες οι πηγές τον αναφέρουν ως κοντό, μαυριδερό και άσχημο, αλλά με μεγάλη φυσική δύναμη.

Ως στρατιωτικός, ήταν ευφυής και γενναίος στρατηγός, με εξαιρετικές στρατηγικές ικανότητες και αποφασιστικός την κρίσιμη στιγμή. Έμεινε γνωστός ως "Λευκός θάνατος" των Σαρακηνών, για τις μεγαλειώδεις και λαμπρές νίκες του εναντίον των Αράβων στην Ανατολία και στην Κρήτη. Στο άκουσμα του ονόματός του οι εχθροί έτρεμαν και οι φίλοι ζητωκραύγαζαν. Η φήμη του ήταν τέτοια ώστε πολλές φορές ήταν αρκετό να τεθεί επικεφαλής ενός στρατού για να εγκαταλείψουν οι αντίπαλοι το πεδίο της μάχης.

Ως αυτοκράτορας, όμως, ήταν απότομος, οξύθυμος και καθόλου χαρισματικός ηγέτης. Γρήγορα έχασε την αγάπη και την υποστήριξη του λαού του και των συνεργατών του. Έβαλε υπέρογκους φόρους στο λαό, συγκρούστηκε με την Εκκλησία για θέματα εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ είχε εχθρική στάση απέναντι στα δυτικά κράτη.

Δολοφονήθηκε μια νύχτα του Δεκέμβρη του 969 μ.Χ.

Συμπλήρωσε το παζλ για να δεις τον Νικηφόρο Φωκά, έτσι όπως τον εμπνεύστηκε ο εικονογράφος Θάνος Βασιλικός.

Πέρασε με το ποντίκι σου πάνω από το πλαίσιο (δεν χρειάζεται να κάνεις κλικ) και περίμενε να "φορτώσει" το παζλ.




provided by flash-gear.com
πηγή κειμένου και εικόνας:
"ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ"
εκδόσεις ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
τεύχος 49